Tort kokosowy
Składniki na jeden placek (trzeba upiec trzy placki):
5 białek (żółtka zostawić do
masy)
20 dag cukru
2 łyżki bułki tartej
10 dag wiórek kokosowych
Białka
ubić, dodawać po łyżce cukru. Wymieszać z wiórkami kokosowymi i bułką tartą.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160-170ºC około 50 minut - 1
godzinę.
Masa:
5 żółtek
ok. 32-35 dag cukru
3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 kostki masła
Żółtka
z cukrem ubić na parze, gdy masa zgęstnieje dodać kawę (można kawę rozpuścić w
gorącej wodzie). Chwilę ubijać, wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce masę
jajeczną, na koniec dodać kieliszek spirytusu.
Komentarze
Prześlij komentarz