Tort kokosowy


Składniki na jeden placek (trzeba upiec trzy placki):
5 białek (żółtka zostawić do masy)
20 dag cukru
2 łyżki bułki tartej
10 dag wiórek kokosowych

Białka ubić, dodawać po łyżce cukru. Wymieszać z wiórkami kokosowymi i bułką tartą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160-170ºC około 50 minut - 1 godzinę.

Masa:
5 żółtek
ok. 32-35 dag cukru
3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 kostki masła

Żółtka z cukrem ubić na parze, gdy masa zgęstnieje dodać kawę (można kawę rozpuścić w gorącej wodzie). Chwilę ubijać, wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce masę jajeczną, na koniec dodać kieliszek spirytusu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto marchewkowe (na większą keksówkę)

Paszteciki drożdżowe

Sernik z rosą (na blachę)