Amoniaczki
mąki
pszennej ile zajmie (około 4 szklanki mąki pszennej (680 g)
mniej niż
2 szklanki cukru
amoniak
spożywczy opakowanie 40 g
kostka
smalcu
cukier
waniliowy (można bez)
200 g masła
7 żółtek
2 całe
jajka
1 szklanka
kwaśnej śmietany 18%
dodatkowo
jedno jajko i cukier gruby lub cukier trzcinowy do posypania
Amoniak rozpuścić w śmietanie.
Tłuszcze posiekać z mąką. Jajka ubić z cukrem. Wszystkie składniki wyrabiamy na
jednolite, elastyczne ciasto, podsypując mąką jak zbytnio się klei (ciasto nie może być za rzadkie i za gęste).
Ciasto dzielimy na mniejsze części każdą wałkujemy na placek o grubości jednego centymetra. Wycinamy foremką kształty. Można piec bez białka i bez cukru.
Ciasto dzielimy na mniejsze części każdą wałkujemy na placek o grubości jednego centymetra. Wycinamy foremką kształty. Można piec bez białka i bez cukru.
Ale również można każde ciasteczko
posmarować roztrzepanym białkiem i posypać grubszym cukrem lub cukrem trzcinowym.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-15 minut, na złoty kolor, w 180ºC.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-15 minut, na złoty kolor, w 180ºC.
Komentarze
Prześlij komentarz