Amoniaczki

mąki pszennej ile zajmie (około 4 szklanki mąki pszennej (680 g)
mniej niż 2 szklanki cukru
amoniak spożywczy opakowanie 40 g
kostka smalcu
cukier waniliowy (można bez)
200 g masła
7 żółtek
2 całe jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
dodatkowo jedno jajko i cukier gruby lub cukier trzcinowy do posypania

Amoniak rozpuścić w śmietanie. Tłuszcze posiekać z mąką. Jajka ubić z cukrem. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolite, elastyczne ciasto, podsypując mąką jak zbytnio się klei (ciasto nie może być za rzadkie i za gęste).
Ciasto dzielimy na mniejsze części każdą wałkujemy na placek o grubości jednego centymetra. Wycinamy foremką kształty. Można piec bez białka i bez cukru.
Ale również można każde ciasteczko posmarować roztrzepanym białkiem i posypać grubszym cukrem lub cukrem trzcinowym.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-15 minut, na złoty kolor, w 180ºC.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto marchewkowe (na większą keksówkę)

Paszteciki drożdżowe

Sernik z rosą (na blachę)