Ciasto marchewkowe (na większą keksówkę)
- 2 szklanki mąki
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki kakao
- ½ łyżeczki soli
- ½ torebki przyprawy do piernika
- 1 szklanka oleju
- 1 ½ szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki marchwi startej na drobnych
oczkach
- bakalie (rodzynki, orzechy, śliwki)
Mąkę, proszek,
sodę, cynamon, kakao, przyprawę do piernika i sól wymieszać.
Cukier i olej
wymieszać w blenderze na puszystą masę, przelać do dużej miski, dodawać po
jednym jajku, ubić. Dodać partiami sypkie produkty, wymieszać mikserem. Na
koniec dodać marchewkę i bakalie, wymieszać. Piec około 1 godziny w
temperaturze 170ºC.
Komentarze
Prześlij komentarz