Karkówka duszona w kapuście ze śliwkami
- biała kapusta 1sztuka
- karkówka 6 plastrów po jednym na osobę
- cebula 5-6 średniej wielkości
- śliwki suszone 15-20 dag
- bulion
- przyprawy wedle uznania (sól, pieprz, papryka, gałka muszkatałowa, suszone zioła)
- sos sojowy
Kapustę posiekać na szatkownicy. Cebulę pokroić w
wiórka. Karkówkę w plastrach lekko rozbić, oprószyć przyprawami krótko
obsmażyć na mocnym ogniu. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym
układać warstwami: kapustę, karkówkę, cebulę, pokrojone śliwki suszone polać
trochę sosem sojowym. Wszystko zalać bulionem- 0,5-1 szklanki, razem z
tłuszczem ze smażenia karkówki, na wierzch wyłożyć troszkę tłuszczu. Każdą
warstwę doprawiać wg uznania. Piec około 1-1,5 godziny w temperaturze 180-220ºC.
Karkówka rozpływa się w ustach. Podawać z frytkami.
Komentarze
Prześlij komentarz