Ciasto ze śliwkówkami suszonymi i nutellą


Ciemny biszkopt:
  • 6 jaj
  • ¾ szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki kakao
Ubić białka ze szczyptą soli, jak będą sztywne dodać cukier, gdy będą dobrze ubite dodać żółtka. Po ubiciu dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszać drewnianą łyżką (mąkę, proszek i kakao przesiać przez sitko). Piec w temperaturze 170ºC około 35-40 minut.

Masa:
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  •  ¼ szklanki cukru
  • nutella (mały słoiczek)
  • galaretka wiśniowa
  • masło lub masło roślinne w kostce
Dodatkowo:
  • około 700 g śliwek suszonych
  • polewa
  • sącz do placka z kawą rozpuszczalną
Żółtka utrzeć z połową cukru, cukrem waniliowym i mąką pszenną, ziemniaczaną i odrobiną mleka. Pozostałe mleko zagotować z pozostałym cukrem, wystudzić, do utartego masła dodawać po łyżce budyniu. Połączyć z nutellą i tężejącą galaretką. Do masy można dodać spirytus.
Śliwki zalać wodą, tak aby je zakrywała, dodać ½ szklanki cukru, chwilę pogotować, odcedzić, pokroić (śliwka na pół), dodać alkohol i pozostawić na kilka godzin. Biszkopt przeciąć na pól, nasączyć. Do s/3 części masy dodać wyłożyć masę, na to pokrojone śliwki  i polewa. 

Polewa:
  • ½ szklanki cukru
  • 125 g margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 1 ½ łyżki wody

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto marchewkowe (na większą keksówkę)

Paszteciki drożdżowe

Sernik z rosą (na blachę)