Ciasto ze śliwkówkami suszonymi i nutellą
Ciemny biszkopt:
- 6 jaj
- ¾ szklanki mąki
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżeczki kakao
Ubić białka ze szczyptą soli, jak będą sztywne dodać cukier, gdy
będą dobrze ubite dodać żółtka. Po ubiciu dodawać po łyżce mąki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia i kakao, mieszać drewnianą łyżką (mąkę, proszek i kakao
przesiać przez sitko). Piec w temperaturze 170ºC około 35-40 minut.
Masa:
- 5 żółtek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mleka
- ¼ szklanki cukru
- nutella (mały słoiczek)
- galaretka wiśniowa
- masło lub masło roślinne w kostce
Dodatkowo:
- około 700 g śliwek suszonych
- polewa
- sącz do placka z kawą rozpuszczalną
Żółtka utrzeć z połową cukru, cukrem
waniliowym i mąką pszenną, ziemniaczaną i odrobiną mleka. Pozostałe mleko
zagotować z pozostałym cukrem, wystudzić, do utartego masła dodawać po łyżce
budyniu. Połączyć z nutellą i tężejącą galaretką. Do masy można dodać spirytus.
Śliwki zalać wodą, tak aby je zakrywała, dodać
½ szklanki cukru, chwilę pogotować, odcedzić, pokroić (śliwka na pół), dodać
alkohol i pozostawić na kilka godzin. Biszkopt przeciąć na pól, nasączyć. Do
s/3 części masy dodać wyłożyć masę, na to pokrojone śliwki i polewa.
Polewa:
- ½ szklanki cukru
- 125 g margaryny
- 2 łyżki kakao
- 1 ½ łyżki wody
Komentarze
Prześlij komentarz